Klaar voor goede betaalbare kinderopvang in 2024
In 2024 zijn de plannen van het kabinet volledig uitgewerkt met bijhorende wet- en regelgeving. De kinderopvang bereidt zich gedegen voor en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt zich een slag in de rondte om alles geregeld te krijgen. In 2024 maken we kennis met de nieuwe uitvoeringsorganisatie die de eigen ouderbijdrage gaat innen en de kosten van kinderopvangorganisaties gaat vergoeden.
We zijn er bijna! Op weg naar kinderopvang voor alle kinderen en zonder gedoe voor ouders!
Informatie voor ouders
Nog één jaar!
Over precies één jaar wordt de kinderopvang vrijwel gratis voor kinderen van werkende ouders. Dit betekent dat jouw maandelijkse factuur van kinderopvang er heel anders uit gaat zien. Met ingang van 2025 int de overheid jouw maandelijkse ouderbijdrage van 4%. En de overheid vergoedt rechtstreeks de kosten voor kinderopvang aan de organisaties.
Het foutgevoelige en ongelooflijk complexe systeem van het Kinderopvangtoeslag is daarmee verleden tijd. Geweldig dat kinderopvang zonder gedoe nu werkelijkheid wordt!
Waarom hebben we het over ‘gratis kinderopvang’?
Kinderopvang is duur, vinden ouders
Ons huidige systeem van kinderopvang is complex en werpt financiële drempels op voor ouders. Dat is een probleem, want de ontwikkelingskansen van kinderen nemen af naarmate hun ouders minder verdienen. Uit onderzoek van het SCP blijkt dat onze Nederlandse kinderopvang door veel ouders ervaren wordt als duur.
Bijna de helft van de ouders vindt dat de opvang ‘niet te betalen’ is. En ruim een kwart van de ouders vindt het zo duur dat het niet de moeite waard is om te werken. Bovendien hebben ouders als gevolg van het systeem van kinderopvangtoeslag, waarbij zij eerst de volledige rekening betalen en pas later een deel terugkrijgen, geen goed zicht op de netto kosten van kinderopvang. De perceptie is dat kinderopvang “duur” is. En internationaal gezien zijn de uitgaven van ouders aan kinderopvang in Nederland inderdaad hoger dan in andere landen.
Is het dan vreemd dat media schrijven over een nieuw, ‘gratis’ stelsel, in reactie op ons huidige als duur ervaren stelsel?
Kinderopvang is waardevol
Als er iets loont dan is het investeren in jonge kinderen, weten we uit onderzoek. Hoe eerder jonge kinderen professionele begeleiding krijgen, hoe meer effect het heeft op de rest van hun leven. Zij zijn succesvoller op school en hebben betere loopbaanperspectieven.
Ook onderwijs is heel waardevol en daarom voor alle kinderen beschikbaar. Natuurlijk is onderwijs gratis, vinden we. En natuurlijk gaan kinderen van niet-werkende ouders ook naar school. Zo vanzelfsprekend zou het voor kinderopvang ook moeten zijn. Omdat er dan geen financiële drempels meer zijn voor ouders om er gebruik van te maken. Alle kinderen hebben toch recht op gelijke kansen?
Kinderopvang is een voorwaarde om te kunnen werken
En daarnaast is goede, beschikbare kinderopvang een voorwaarde voor ouders om te kunnen werken. Ouders hebben tijdens de lockdowns gemerkt dat zowel kinderopvang als school voorwaarden zijn om zorg en arbeid te kunnen combineren. En dat het goed is voor hun kinderen.
Kinderopvang is van ons allemaal
En wie dat betaalt? Dat betalen we allemaal samen, dankzij ons belastingsysteem. Want onze kinderen zijn de volwassen van de toekomst, op weg naar de wereld van morgen. En als het ‘morgen’ is? Dan zullen zij voor ons, de volwassenen van nu zorgen. Zo doen we dat.
Veelgestelde vragen
Informatie voor organisaties
Veelgestelde vragen
Volgend jaar is het zover!
Dit is het laatste jaar voordat gratis kinderopvang een feit is. Als organisatie ben je nu bezig met het uitvoeren van de plannen die je in 2022 bedacht hebt en in 2023 hebt uitgewerkt. Je moet nu aan de slag!
Communicatie
Dit jaar is de communicatie tussen de kinderopvangorganisatie en de ouders belangrijk. Wat verandert er voor de ouders die al kinderopvang bij jullie afnemen? Hoe bereik ik nieuwe ouders die gebruik willen maken van de kinderopvang. Belangrijk is om vooraf goed te onderzoeken wat de mogelijkheden van jouw organisatie zijn.
Doe onderzoek
Welke mensen wonen er in de wijk? Wat is het potentieel aan ouders met kinderen die ik zou kunnen bedienen? Heb ik daar ruimte voor? Het is dan genoeg personeel? Zomaar vier vragen waarop je in 2024 als organisatie antwoord moet hebben. Ga dus aan de slag met een projectgroep om deze te beantwoorden en maak een plan van aanpak. Daarin beschrijf je welke mogelijkheden en kansen zich voordoen en welke belemmeringen er nog zijn om gratis kinderopvang voor ieder kind mogelijk te maken. In 2024 heb jullie in beeld hoeveel kinderen in jouw wijk of omgeving gebruik zouden willen (en kunnen) maken van de kinderopvang en op welke instroom je als locatie en organisatie kunt rekenen.
Wat verandert er niet?
Op 1 januari 2025 veranderen de regels voor kinderopvang, deze veranderingen gaan veelal over de financieringsstroom en neemt een drempel voor de toegang van kinderopvang voor alle kinderen weg.
Wat niet veranderd is de betrokkenheid van de kinderopvang bij de ontwikkeling van het kind. Wat niet zal veranderen is de inzet en het enthousiasme van de pedagogisch professionals. Deze succesfacturen zullen bijdragen aan de stijgende lijn in kwaliteit die de Nederlandse kinderopvang kenmerkt.
De financiële structuur
Informatie over de financiële wijzigingen
Zodra er meer bekend is over de uitwerking van de plannen van het kabinet, gaan wij aan de slag deze te concretiseren. Meer daarover lees je binnenkort hier. We gaan dan m.n. in op de financiële aspecten van de nieuwe plannen. Ook laten we snel weten welke zaken, die je lang van te voren moet regelen, nu opgepakt moeten worden. Denk aan huisvesting (Integraal Huisvestingsplan gemeente).
De overheid bepaalt in 2025 een vast tarief voor kinderopvang
96% overheidsvergoeding is een goede eerste stap van de overheid maar brengt meer dan ooit de verantwoordelijkheid met zich mee om het weglekken van belastinggeld door investeerders te voorkomen. De overheid kan dit doen door met ingang van 2025 een vast tarief te bepalen voor kinderopvang. Meer mag niet betaald worden door ouders. Dit beschermt ouders en beschermt ook de kwaliteit van de opvang. Want een vast tarief maakt het voor investeerders een stuk minder interessant om te investeren in kinderopvang. En dat is precies de bedoeling.
Veelgestelde vragen
Kinderopvang is een voorwaarde
Veelgestelde vragen
Nederland heeft baat bij een stabiele, aantrekkelijke kinderopvangbranche
De overheid zorgt met gratis kinderopvang voor een stabiele kinderopvangsector die onafhankelijk van het economisch tij functioneert. Dat geeft medewerkers zekerheid en beroepsperspectief. Heel aantrekkelijk dus voor nieuwe medewerkers! En het heeft een aanzuigende werking op studenten en zij-instromers. Daarnaast zorgt een stabiele sector voor vertrouwen bij jonge ouders als zij keuzes maken over hun gezamenlijk loopbanen en de economische situatie van het gezin.
Dit draagt bij aan een goed imago van kinderopvang in Nederland. De beroepstrots van medewerkers wordt hierdoor versterkt waardoor zij zich makkelijker als autoriteit met kennis van zaken en vanzelfsprekende sparringpartner voor ouders, kunnen opstellen. En dit draagt weer bij aan de emancipatie van de branche in de richting van een sterke, stabiele en professionele sector.
Nederland heeft baat bij een stabiele, aantrekkelijke sector want kinderopvang is een voorwaarde om de arbeidstekorten in Nederland nu en in de toekomst, op te lossen. Uit onderzoek blijkt dat ouders meer gaan werken als kinderopvang gratis wordt. Nederland kent op dit moment een groot onbenut arbeidspotentieel doordat het huidige systeem het combineren van werk en zorg voor ouders niet faciliteert, maar bemoeilijkt. Het ontbreken van (vrijwel) gratis kinderopvang is voor veel ouders een voorwaarde om (meer) te gaan werken.
We kunnen simpelweg niet zonder kinderopvang want in 2040 bereikt Nederland de top van de vergrijzing. Met twee werkenden voor elke 65-plusser in 2040, is niet of weinig werken geen optie meer. Als de sector nu doorpakt en de juiste stappen zet door kinderopvang aantrekkelijk te maken voor ouders en potentiële medewerkers, realiseren we niet alleen kansen voor kinderen maar ook de noodzakelijke oplossingen voor onze Nederlandse arbeidsmarkt.